måndag 15 mars 2010

Kinas första Twitterroman

Förra veckan drog Kinas första Twitterroman igång. Bakom romanen står författaren och bloggaren Lian Yue (vars riktiga namn är Zhong Xiaoyong), som är journalist född 1970 och känd för sina krönikor i olika tidskrifter. Han har även gett ut ett antal böcker. Romanen, som har titeln 2020, handlar om den medelålders mannen Mao och hans familj. Lian Yue hävdar att den ska pågå fram till år 2020 (därav titeln), vilket ju inte verkar så värst genomtänkt med tanke på att Twitter vid det laget lär vara en digitalarkeologisk artefakt som vi nostalgiskt beskriver för våra barnbarn. Men någon månad eller kanske ett år lär han väl hålla igång.

Lian kommer att uppdatera romanen fyra dagar per vecka, med ett antal tweets. Den som vill följa handlingen men inte har ett eget twitterkonto kan göra det i den lilla widgeten i högermarginalen på den här bloggen. Hur hög den litterära kvaliteten kommer att vara är svårt att sia om, men det är i alla fall ett intressant experiment.

Faktum är att ett liknande romanexperiment redan har utförts i Kina, fast då inte på Twitter utan via en liknande kinesisk tjänst som kallas 9911 och är ansluten till Myspace.cn, där en författare vid namn Shen Shiqi publicerade en roman i mikrobloggformat under förra hösten. Den romanen hade titeln 80-talisternas belägrade fästning《80后围城》och finns numera även utgiven i tryckt form. Klicka här och gå ner en bit på sidan så hittar du också länkar till själva texten.

Om man oroar sig för snuttifiering av läsandet så är kanske mikrobloggromaner en fasa, men man måste ju testa först, eller hur? Läsandet och skrivkonsten förändras, och även om de första experimenten i ett nytt format inte alltid är så lyckade så kan de leda vidare till något bättre. Själv tycker jag att det är spännade att se hur kineserna alltid provar nya vägar och glatt experimenterar med tekniker och format på ett självsäkert och oblygt sätt. Här i Sverige är vi alltid så försiktiga av oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar