torsdag 22 oktober 2009

Teckenreform upprör folket

På danska Kinablog.dk hittar man nyheten om att den kinesiska regeringen har gett sig in på ett nytt försök att förenkla skrivtecknen. Den riktigt stora förenklingsreformen genomfördes på 1950-talet, då mer än 2000 skrivtecken fick ett nytt utseende (även om det "nya" ofta baserades på gamla, vanligt förekommande skrivsätt som inte var officiellt godkända).

Nu vill regeringen förenkla ytterligare 44 tecken, och detta har stött på oväntat motstånd. 80% av de som kommenterat frågan på Internet har varit klart negativa, trots att förenklingarna inte är särskilt stora eller radikala. Mer information om detta på Sina (på kinesiska) och AFP (på engelska).

Själv är jag mycket tacksam om jag slipper att lära om de få tecken jag lyckats banka in hittills...

(Foto: kevindooley på Flickr)

2 kommentarer:

  1. En av de riktigt fascinerande sakerna med den kinesiska skriften är att den har förändrats väldigt, väldigt lite på flera tusen år.
    Är det inte lite att förstöra ett extremt tungt kulturarv att förändra skriften två gånger på 100 år - något som varit nästan oförändrat flera tusen år?

    SvaraRadera
  2. Ja, och dessutom är förändringarna rätt fåniga. En liten krok försvinner och några streck blir litet längre. Det besparar en inte ens någon möda när man skriver.

    SvaraRadera