måndag 19 oktober 2009

Kinesiska som gymnasiespråk

Och så blev Folkpartiet först med att föreslå kinesiska som gymnasiespråk med samma ställning som franska, tyska och spanska. Själv tycker jag förstås att det låter trevligt (och öppnar oanade möjligheter att hitta arbete i andra delar av landet). Fast frågan är var alla lärare ska komma från? Att kunna ett språk är ju inte detsamma som att kunna lära ut det, det vet alla som har dragits med lärare vars standardsvar på alla frågor är: "Det bara är så." Man ser framför sig hur Konfuciusinstitutet sväller över alla bräddar...

Mer kinesiska på gymnasiet skulle också kräva en ökad standardisering av kunskapskraven. Nu verkar det vara väldigt olika. Vissa lärare är rätt krävande och ser till att eleverna faktiskt lär sig språket ordentligt, andra tittar mest på film eller går på museer. Bra kulturkunskap kanske, men inte någon riktig språkundervisning. Och kinesiska tar tid att lära sig. Det är något helt annat än att studera t.ex. spanska, där man kan ta hjälp av likheter med andra europeiska språk som man redan kan.

Men visst, fixar man bara fram lärarna, lägger fast kunskapskraven och ordnar med standardprov så varför inte?

(Foto: spjwebster på Flickr)

8 kommentarer:

  1. Det vore mycket angenämt om man införde kinesiska som tillvalsspråk, även om jag håller med dig om problemen. Men jag är inte säker på att resultaten kommer att bli det man tror. Efter ett tag kommer tiotusenals svenska tonåringar förstå exakt hur verklighetsfrämmande uttalandena från ledarna i världens folkrikaste nation låter på originalspråket - ungefär som vi kunde skratta åt Bush junior och sedan dunka huvudet i väggen i förtvivlan. Det kommer i sin tur ha konsekvenser som herrar Hu och Wen kanske inte tänkte på när de beslutade sig för att göra Kina mer utåtriktat.

    SvaraRadera
  2. Ja, det vore ju onekligen litet lustigt. Fast innan tonåringarna kommer upp i den nivån att de kan läsa den sortens texter har de nog hunnit ur tonåren... Jag minns hur kul det var att sitta och översätta texter (på tenta) som handlade om "ohälsosamma tendenser" och innehöll en massa floskler om "gräset som böjer sig för vinden" och "att döda en för att varna hundra". Humor, fast på ett sorgligt sätt.

    SvaraRadera
  3. Tanken är ju fin. Eller: den skulle kunna vara fin om den komme från en person som betraktade Kina som någonting annat än världens största marknad. Men med tanke på att kidsen som börjar läsa C-franska i gymnasiet inte klarar av en elementär konversation med en äkta fransman, och de som läser C-ryska knappt kan läsa en barnbok efter tre år, kan man ju fråga sig vad kinesiskastudenterna skulle ha i bagaget... Skulle inte förvåna mig om Björklund tror att en person som har studerat "kinesiska" klarar av att tala med samtliga kineser...

    SvaraRadera
  4. Läser man kinesiska på gymnasiet så har man cirka 2,5 timmes undervisning i veckan (åtminstone på andra året). Och då ska det ämnet konkurrera med matematik, fysik, kemi, engelska, svenska, historia... Det säger sig själv att man inte hinner lära sig så mycket. Men smak på språket kan man ju få och förhoppningsvis läsa vidare senare.

    SvaraRadera
  5. Oj, "timmar" ska det väl vara... Jag måste nog gå en kurs i svenska.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det är kul att man kan få möjlighet att lära sig kinesiska på gymnasiet, men jag frågar mig när gymnasieungdomar kan få lära sig nordsamiska i skolan. Som du själv säger lär man sig inte ett språk genom att läsa det i ett par år på gymnasiet, så jag tycker gott att man kunde få ägna de där timmarna åt att lära sig ett kulturhistoriskt intressant språk som faktiskt används i vårt eget land.

    SvaraRadera
  7. Ja, man borde kunna välja både samiska och finska på åtminstone vissa gymnasieskolor, tycker jag. Fast jag tvivlar på att man skulle ha underlag för det på alla skolor. Det är ju ett frivilligt val, inget obligatoriskt, och förmodligen skulle betydligt fler välja kinesiska än nordsamiska.

    SvaraRadera
  8. Hm. I den bästa av världar kan kanske kinesiskan göra att fler väljer att läsa språk. Kinesiska borde ju anses vara lite "coolare" än de gamla dammiga alfabetsspråken... Jag kan faktiskt tänka mig att fler än de vanliga språkintresserade kan lockas av att plugga kinesiska.
    Men nog måste kunskapskraven styras upp. Liksom kraven på lärare.
    Redan nu står det ju ofta i annonserna att de vill ha någon som har kinesiska som modersmål. Vilket ju k a n vara bra, men... på nybörjarnivå?! Inte nödvändigtvis. Det ser man inte i annonser där de letar efter spansklärare, då spelar pedagogutbildningen helt plötsligt större roll.
    Jag undrar också över de där timjobben på olika skolor. Hur... jag menar vem... att bara jobba några timmar på en skola överlever man ju inte på. Nån som gör det? Nån som kan berätta?

    SvaraRadera