tisdag 26 maj 2009

Lejonpatrullen

En bilderbok då och då skadar inte, även om man är vuxen. I Kina (på fastlandet) har man inte kommit så långt än när det gäller just bilderböcker, även om det finns många författare som skriver bra för litet äldre barn. På Taiwan däremot finns en rad duktiga bilderboksförfattare och illustratörer.

Ett riktigt fint exempel på taiwanesisk bilderbokskonst är den lilla boken Lejonpatrullen 剑狮出巡. Konstnären och författarinnan Liu Rugui 刘如桂 har skapat en söt historia om några svärdslejon - de traditionella bilder av lejon med svärd i munnen som sitter ovanför porten till gamla hus för att hålla onda varelser borta. Just den här dagen är det osedvanligt varmt i den lilla staden Ping'an och ett av lejonen slumrar till och tappar sitt svärd. När han vaknar igen är det borta! Tillsammans med några andra lejon ger han sig ut för att hitta det. Bilderna i Lejonpatrullen är underbara och Lin Rugui har verkligen lyckats med att fånga de klassiska tegelhusen i en liten småstad på den taiwanesiska landsbygden. I slutet av boken finns också några faktasidor där hon beskriver traditionen med svärdlejonen, skydsgudinnan Matsu och de spådomsverser som också finns med i bokens handling. Lejonpatrullen belönades mycket välförtjänt med ett fint pris från China Times 2008.

Du som vill kika litet på bilderna i boken kan titta på den här PowerPoint-presentationen som gjordes i samband med prisutdelningen - den fungerar bra även för den som inte förstår kinesiska. Och här nedanför kan du se en kort intervju med författarinnan där hon berättar vad som inspirerade henne och fick henne att skriva ner historien.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar