söndag 17 maj 2009

Frälsaren av Benjamin

Två bokpaket från Beijing kom idag och det ena innehöll två böcker av Benjamin, en ung konstnär och författare som har gett ut en rad manhua-album och novellsamlingar. Jag kommer inte ihåg var jag "hittade" honom, förmodligen när jag var ute och googlade runt någonstans, men jag fastnade direkt för de extremt färgstarka och vackra bilderna. Raka motsatsen till Marjane Satrapis Persepolis, kan man säga.

Frälsaren (救世主) är ett ganska tunt häfte om en ängel som ramlar ner på jorden med ett uppdrag som han inte kan komma ihåg. De första uppslagen är fullkomligt fantastiska. Ängeln faller till jorden, genom molnen, åtföljd av en svärm bin som skyddar honom mot demoner i form av fladdermöss. Han landar mitt i en gatukorsning och blir liggande där, skadad, och inte en enda människa kommer till hans hjälp. Istället skäller de på honom för att han har lagt sig att dö på en plats där han hindrar trafiken. Ängeln blir kvar i staden, äcklad av pengahungern, falskheten och bristen på medmänsklighet. Sedan urartar storyn totalt och glider över i en oerhört mysko zombie-historia, och när man precis har vant sig vid det så visar det sig att den delen bara var en dröm och så är man tillbaka på noll igen... Inte min melodi. Men bilderna fortsätter att vara otroliga - starka neonfärger som går rakt in i skallen på en, riktig storstadskonst. Tyvärr är det inte alltför ovanligt att konstnärer gör fantastiska bilder men inte har förmågan att arbeta fram en bärande historia. Taiwanesiske Jimi är ett annat exempel på det. Om Benjamin kunde samarbeta med någon som kunde hjälpa honom med själva historien skulle resultatet nog bli fantastiskt.

Å andra sidan har Benjamin också skrivit noveller. Den andra boken i det paketet var en sådan novellsamling - Vart ska vi gå? - och den ska jag ta itu med härnäst.

För den som vill veta mer om Benjamin och hans konst finns en hel del information på nätet. Till exempel kan man se flera sidor ur den amerikanska utgåvan av albumet Orange här, tydligen har den kommit ut i USA alldeles nyligen. Kolla in bildspelet i fullscreen!

Och en liten tysk film dubbad till franska med en intervju hittar man här.

Benjamins verk fanns med på den stora utställningen Manhua! China Comics Now 2008 och här kan man lyssna till en intervju med honom och några av de andra kinesiska artisterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar