onsdag 2 september 2009

Kul med kinesiska tecken

För länge sedan, när jag började läsa kinesiska, fanns en serie böcker utgivna i Singapore som hette Fun with Chinese characters, där författaren Tan Huay Peng visade hur olika skrivtecken hade utvecklats ur enkla bilder. De verkar fortfarande gå att få tag på. En ny bok i samma anda, riktad till litet yngre personer, är den tysk-amerikanske illustratören Christoph Niemanns The Pet Dragon.

Niemann tar 23 olika kinesiska tecken och väver in dem i humoristiska illustrationer som visar på tecknets ursprungliga betydelse och är så pass roliga och kluriga att man definitivt kommer ihåg tecknen när man har läst den. För den som just har börjat läsa kinesiska, eller vill uppmuntra sina barn (kanske samma barn som ser tv-serien om Kai-Lan) borde den vara ett perfekt köp. Visserligen är förklaringarna på engelska, men sådant kan man ju enkelt hjälpa till med som förälder.

Här och här kan man också hitta ett par filmer där Niemann förklarar hur han, som inte har några som helst kunskaper i kinesiska, tänkte när han gjorde boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar