lördag 12 september 2009

Dålig planering

I år är Kina hedersgäst på Frankfurter Buchmesse, världens förmodligen största och mest kända bokmässa. Som ett led i uppvärmningen inför evenemanget, som inleds i mitten av oktober, arrangerar mässan denna helg ett symposium med titeln "China and the world - perception and reality". Tanken var att kinesiska författare, forskare, journalister och representanter för förlagsvärlden skulle diskutera olika aspekter av det kinesiska samhället med ett antal inbjudna dissidenter, varav några lever i exil. Gissa vad som hände?

Förutsägbart nog protesterade de kinesiska myndigheterna och krävde att dissidenterna inte skulle få delta. Och vad gjorde bokmässan? Jo, man drog tillbaka deras flygbiljetter och talade om för dem att de inte längre var välkomna. Dissidenterna, alltså.

Det är inte direkt så att man blir förvånad. Eller jo, det blir man, fast inte över kinesernas agerande utan över bokmässans oerhört klantiga respons. Hur hur hur hur kan de INTE ha förutsett att detta skulle hända? Och varför varför varför hade de inte en plan för det? Jag menar, antingen inser man att det kommer att gå så här och bestämmer sig för att bara bjuda Kina-kineserna, för att på så sätt undvika hela problemet. Eller så bjuder man in dissidenterna också, men tänker på förhand ut en strategi för hur man ska hantera problemet när det dyker upp. För det gör det ju alltid. Men en snygg illustration till symposiets titel blev det ju: "China and the World - perception and reality"...

Nu dök visst Bei Ling och Dai Qing - två av de inbjudna och avbjudna dissidenterna - upp i alla fall, och fick hålla ett litet anförande i början av symposiet, varpå delar av den kinesiska delegationen stormade ut. De lär ha lugnat sig och kommit tillbaka när de fick en "förklaring" av bokmässan.

Mer om hela debaclet kan man läsa på The Literary Salon, Paper Republic, Sign and Sight eller, om man kan tyska, i Frankfurter Rundschau och Der Spiegel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar