fredag 16 april 2010

Med Konfucius i hjärtat

Det är inte så vanligt att böcker om kinesisk filosofi eller historia av kinesiska forskare och författare översätts till svenska. Så är det väl i och för sig när det gäller alla länder utanför Europa och Nordamerika - vi läser hellre västerländska forskare och journalister som skriver om Asien eller Afrika än böcker som asiater och afrikaner själva skriver.

Hur som helst har nu det ovanliga inträffat att en kinesisk professors bok om Konfucius och hans betydelse för dagens samhälle har kommit ut på Natur & Kultur. Boken heter Kinesisk visdom från hjärtat : Konfucius tankar i det moderna Kina och är ett slags självhjälpsbok om hur Konfucius tankar kan bistå oss i vardagslivet och göra oss gladare och lyckligare. Passande nog har den ett förord av professor Torbjörn Lodén, föreståndare för Konfuciusinstitutet i Stockholm.

Yu Dan är en mycket populär och samtidigt rätt kontroversiell föreläsare och författare. Kinesisk visdom från hjärtat baseras på en rad tv-program hon gjorde för några år sedan och som blev oerhört uppmärksammade. Yu Dans bild av Konfucius är ju onekligen litet ny - normalt förknippas han mer med stränghet och tankar om att veta sin plats i samhällets och familjens hierarkier än med lycka. Hon har också blivit rätt hårt kritiserad av andra forskare som menar att hon plockar det hon vill ur de konfucianska texterna och tolkar dem så att det passar. Flera engelskspråkiga artiklar om Yu Dan och hennes böcker finns att hitta på nätet, bland annat den här från New York Times.

Egentligen är boken kanske mest intressant som ett tecken på Konfucius ställning som symbol för den traditionella kulturen och de värderingar som den kinesiska ledningen, efter något som måste sägas vara tidernas kovändning, har bestämt sig för att lyfta fram i sin strävan efter en bättre image både i och utanför landet. Det får mig också att tänka på att jag borde läsa Lionel M. Jensens bok Manufacturing Confucius, som handlar om hur jesuitiska missionärer byggde upp en egen bild av vem Konfucius var, och hur den bilden sedan kommit att påverka både västerlänningar och kineser. Något senare i år kommer ytterligare en bok som verkar mycket intressant, China's New Confucianism av Daniel A. Bell, som tar upp hur Konfucius och konfucianismen påverkar livet i dagens Kina.

Förutom Kinesisk visdom från hjärtat har Yu Dan skrivit en rad andra böcker om kinesisk filosofi, och flera av dem finns att låna på svenska bibliotek. Men nog måste man väl ha gjort en miss när man skriver att originaltiteln för Kinesisk visdom från hjärtat är Zhuangzi från hjärtat 《庄子心德》? Handlar det om Konfucius borde det ju snarare vara Konfucius från hjärtat 《论语心德》 det handlar om.

(Ett tillägg - några radiotips: En radiointervju med Yu Dan och Torbjörn Lodén från Sveriges Radio hittar du här och ett avsnitt av Filosofiska rummet, om just Konfucius och kommunismen går också att lyssna på online.)

2 kommentarer:

  1. Jag har läst Bells bok men tycker nog han är ute och cyklar ganska rejält i sina spekulationer. Han är som bäst när han har fötterna nere på jorden och kommenterar exempelvis Yu Dan (kritiken går dock framförallt ut på att hon lånat in element från taoism och västerländsk individualism), fast när han menar att exempelvis förhållanden med karaokeflickor är bättre än andra former av affärer eftersom de påstås innehålla mer omtanke är jag inte riktigt säker på vad jag ska säga...

    Martin Jacques har tagit till sig en del av Bells teser, bl.a att politiker färgar sitt hår svart för att inte ge intryck av att vara för gamla (gamla människor ska man ta hand om och inte låta utföra politiska uppgifter), och jag har för mig att han var positiv till idén att kommunistpartiet kan komma att byta namn till Kinas Konfucianska Parti...

    SvaraRadera
  2. Ha! Det låter ju onekligen litet lustigt... Ytterligare en anledning att läsa boken, kanske?

    SvaraRadera