onsdag 19 augusti 2009

Vargens totem blir film

Den franske filmregissören Jean-Jacques Annaud - känd för filmer som Rosens namn (med Sean Connery) och Sju år i Tibet (med Brad Pitt) - ska göra film av Jiang Rongs 姜戎 bästsäljande roman Vargens totem 《狼图腾》.

Vargens totem kom ut 2004 och låg högst upp på alla kinesiska topplistor i flera år, men själv läste jag den inte förrän ifjol och då på engelska. Jag kände inte att det var värt mödan att ge sig in på en tjock roman på kinesiska om vargar i Inre Mongoliet, eftersom ämnet inte verkade särskilt lockande. Men livet är ju nu en gång sådant att man ständigt råkar ut för nya överraskningar, och när jag väl började läsa den engelska översättningen upptäckte jag att jag faktiskt gillade Vargens totem. Mycket!

Vargens totem handlar om en ung man, Chen Zhen, som skickas till Inre Mongoliet under kulturrevolutionen för att "lära av bönderna". Han hamnar hos en grupp herdar som föder upp får och hästar ute på grässlätterna och ständigt befinner sig i kamp med de stora mongoliska vargarna. Till sin förvåning inser Chen Zhen att mongolerna inte bara fruktar vargen utan också vördar den. Visserligen måste de hela tiden vara på sin vakt för att vargen inte ska attackera deras djur, men de är också mycket medvetna om att vargarna är ett nödvändigt inslag i ekosystemet och att de behövs lika mycket som andra djur. Chen Zhen blir djupt imponerad av mongolernas livsstil och försöker ta reda på allt han kan om vargarna. Men så småningom blir han-kinesernas inflytande allt starkare, och i sin brist på förståelse för hur naturen fungerar orsakar de politiska ledarna katastrofer i sin hetsjakt på rovdjuren.

Vargens totem är en lång och ganska ojämn bok. Här finns stycken då Chen Zhen och hans unga intellektuella vänner föreläser för varandra om kinesernas och mongolernas historia på ett sätt som blir rätt styltigt och tråkigt. Men här finns också många riktigt spännande avsnitt när ensamma mongoler kämpar mot vargflockar i vinande snöstorm (det kommer att göra sig bra på film!) och oerhört sorgliga berättelser, som den om Chen Zhens tragiskt misslyckade försök att i studiesyfte föda upp och tämja en vargunge. I slutet av boken, när Chen Zhen efter många år återvänder till Inre Mongoliet och letar rätt på vargungens gamla lya, är det svårt att hålla tårarna tillbaka.

Vargens totem har bland annat vunnit Man Asia Literary Prize och översatts till ett 30-tal olika språk - dock inte till svenska. Kan man hoppas att det blir av nu när en film är på gång? Dagens Nyheter publicerade för övrigt en intervju med Jiang Rong för drygt ett och ett halvt år sedan, och även Svenska Dagbladet har skrivit om romanen. Mer information om planerna för filminspelningen hittar man till exempel här. Och i videon nedan kan man se en intervju med författaren som berättar om bakgrunden till boken (tyvärr finns inte hela intervjun med, varför vet jag inte).


Wolf Totem: Jiang Rong - More bloopers are a click away

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar