söndag 16 augusti 2009

Mera manhua - Zhang Xiaoyu

Jag kan inte påstå att jag är någon expert på kinesisk manhua, men man måste ju försöka förkovra sig litet i bland och den här våren har jag läst en del serier just för att ta reda på vad som finns att på tag på därborta i Kina. En serietecknare och illustratör som jag verkligen gillar är Zhang Xiaoyu 张晓雨.

Zhang Xiaoyu har ägnat sig åt manhua i snart femton år nu och arbetar ofta som illustratör för olika tidskrifter med inriktning på science fiction och fantasy. Han är en tecknare som kan arbeta i många olika stilar. Albumet L'Envole, som nyligen kom ut på franska, innehåller två berättelser. Den ena är en historia av Isaac Asimov som inte gjorde något särskilt intryck på mig, eftersom den känns väldigt utslätad - de europeiska personerna ser ut exakt så som alla västerlänningar gör i japansk manga. Men den andra berättelsen, den som har gett namn åt hela albumet, är något helt annat. Det är en historia som Zhang har skrivit själv, och den handlar om två pojkar under kulturrevolutionen. Den ene, som har fått se sin far drivas till självmord och som hela tiden betraktas som paria av de vuxna, längtar efter att bygga ett eget flygplan och en dag flyga bort från allt. Den andre är en yngre pojke som beundrar den unge uppfinnaren men inte riktigt förstår vad som driver honom. Den här berättelsen är tecknad i en mer egen stil, och kanske är det för att den utspelas i en kinesisk miljö som den känns mer "äkta" för mig.

Men det jag verkligen ser fram emot att läsa är Zhangs serie 《面人麻生》Masheng, mannen med degfigurerna, som baseras på en novell som Zhang publicerade 2008. Själva serien är inte färdigtecknad än, men Zhang har lagt ut ett antal bilder ur den på sin blogg och den verkar bli otroligt snygg. Berättelsen utspelar sig någon gång under den republikanska eran, kanske på 1930- eller 1940-talet. En liten pojke blir vän med en man som säljer degfigurer (en form av kinesisk folkkonst). Mannen, som är svårt handikappad, ruvar på en mörk hemlighet, och när en högt uppsatt politiker besöker staden inträffar ett attentat...

Observera att bilden här ovan är ett kollage, inte ett sammanhängande utdrag ur berättelsen.

Kolla gärna in bloggen! Där finns också bilder ur Zhangs kommande album om korstågen (på uppdrag av ett franskt förlag) och en del väldigt snygga och suggestiva illustrationer till olika sci fi-noveller. L'Envole kan man köpa från Xiaopan i Frankrike, som har gett ut en hel del kinesiska seriealbum i fransk översättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar