fredag 13 december 2013

Drömmar om röda gemak - en fördjupad färd in i den kinesiska litteraturen

KARAVANS STUDIECIRKEL NUMERO TVÅ

Vi fortsätter att utforska Kinas litterära världar! Denna gång tar vi oss an en sann klassiker, Drömmar om röda gemak av Cao Xueqin. Denna roman, i fem delar, är det i särklass mest älskade litterära verket i Kina. Det är också en väg till kännedom om kejsartidens Kina. Under våren läser vi del 1, Guldåldern.

Romanen utspelas under 1700-talet och handlar om den rika klanen Jia. En ödesmättad kärlekshistoria mellan ungdomarna Jia Baoyu och Lin Daiying, som tillhör olika grenar av klanen, tar form. Verkligt fascinerande är de detaljerade beskrivningarna av det vardagliga livet i den kinesiska överklassen och författarens inkännande sätt att skildra såväl herrskap som tjänstefolk. Drömmar om röda gemak är som Downton Abbey, fast bättre!

Vår ciceron under läsningen av denna roman är Anna Gustafsson Chen, översättare från kinesiska. Hon ger oss bakgrunden och sätter in romanen i sitt samhälleliga och litterära sammanhang.

SJU TRÄFFAR med föreläsningar och samtal. Vid ett tillfälle kommer vi också att få träffa den svenske översättaren till Drömmar om röda gemak, Pär Bergman.

Om möjligt planeras även ett studiebesök på museum.

CIRKELLEDARE: Anna Gustafsson Chen, översättare från kinesiska
.
PLATS: Timmermansgården på Södermalm i Stockholm
TID: Var tredje tisdag med start den 28 januari
PRIS: 1 100 kr
För Karavanprenumeranter: 950 kr
För Karavanmedlemmar: 850 kr

Begränsat antal platser. Skicka din anmälan nu, till info [at] karavan.se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar