måndag 22 april 2013

Tibetkoden blir film

De av er som har följt den här bloggen ett tag minns kanske att jag för länge sedan skrev ett inlägg om den kinesiska bästsäljaren Tibetkoden, en roman i åtta delar som tog läsarna med storm och gjorde Tibet trendigt i bokvärlden.

Nu kommer nyheten att Dreamworks Animation ska filmatisera böckerna, uppenbarligen i ett försök att slå sig in på den kinesiska marknaden. Det ska bli intressant att se hur de lyckas. Vissa journalister har sagt att det nog kommer att bli svårt att ta upp ett så känsligt ämne som Tibet på film och få det igenom censuren, men poängen är ju att Tibetkoden inte på något vis utmanar myndigheternas syn på det kinesiska styret. Snarare ger den en otroligt "harmoniserad" bild av läget.

Själv tycker jag att det ska bli rätt spännande att äntligen få se de där människoätande hamstrarna. Och så undrar jag om Jeffrey Katzenberg verkligen kan kinesiska eller om någon har översatt böckerna åt honom, eftersom han säger: "When I read the books I thought 'wow! This is just a blockbuster story!'". Den första filmen i serien ska tydligen släppas 2015 och dessutom ska man bygga en nöjespark på temat.

Uppdatering: Tydligen köpte Penguin rättigheterna till bokserien redan 2009 och har översatt ett synopsis åt filmmakarna. Om böckerna ska ges ut på engelska är ännu oklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar