fredag 12 februari 2010

Hur man gör ett "asiatiskt" bokomslag

Bloggen Caustic Cover Critic har ett bra och tragikomiskt inlägg på temat östasiatiska bokomslag - eller snarare "bokomslag med en östasiatisk touche". Vissa saker får man helt enkelt inte missa om man vill visa att en roman utspelar sig i Asien:

1. Blommor (helst körsbärsblommor)
2. Solfjädrar (helst ska de dölja ett halvt kvinnoansikte)
3. Drakar (men bara om det är en deckare, thriller eller fantasyroman)
4. Kvinnonackar (helst på geishor)
5. Det ska bara vara kvinnor på omslagen, aldrig män.

Kvinnorna ska förstås aldrig visa hela ansiktet utan helst vara halvt bortvända eller huvudlösa. Om ansiktet syns får de absolut inte se glada ut!

Man känner verkligen igen stilen, eller hur? Fast han glömde en sak: om de handlar om Kina och är något så när moderna bör de antingen vara röda eller gula. Och om de är röda ska det helst finnas gula stjärnor på dem.

6 kommentarer:

 1. Sterotyperna är enorma när det gäller just "asiatiskt" *suck*

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant, det stämmer väl in på de senaste böckerna jag läst med Kinesisk eller Japansk anknytning. Två nackar, en solfjäder och så blommor. Men jag gillar verkligen den här typen av omslag.
  Maskinskriven text mot en gråaktig bakrund och liknande är inget lockande bokomslag för mig, det ska bra mycket till för att jag ska plocka upp en sådan bok.

  SvaraRadera
 3. Haha! Precis på kornet! Svärd är också populära. :-)

  SvaraRadera
 4. Jag tycker också att de kan vara snygga (även om jag inte är så jätteförtjust i thrillers med drakar på). Fast de skulle ju kunna vara litet mer innovativa ibland. Själv gillar jag Lan Samantha Changs Hunger (http://www.amazon.com/Hunger-Novella-Lan-Samantha-Chang/dp/0393046648) och Ma Jians Nudelbagaren (http://www.bokus.com/b/9789185183418.html?pt=search_result&search_term=ma%20jian%20nudelbagaren).

  SvaraRadera
 5. Träffande iakttagelser! Det finns en annan variant av östasiatiska bokomslag och det är alla dessa självbiografier som folk skriver, typ "Drakens döttrar: Tre kvinnoöden i Maos Kina". Då måste man bara ha ett gulnat svartvit foto på omslaget, där författaren tittar tomt in i kameran iförd Mao-dräkt.

  SvaraRadera
 6. Ja, just det! Det glömde jag!

  SvaraRadera