lördag 19 februari 2011

En kinesisk spions memoarer

Se här: en spännande bok om en kinesisk dubbelspion som samlade in information om USA och Taiwan åt kinesiska myndigheter samtidigt som han gav hemligt material från Kina åt regeringen på Taiwan. 《一个中国间谍的回忆》, En kinesisk spions memoarer, heter den. Författaren kallar sig Song Wen och påstås numera bo och arbeta i USA.

Om berättelsen är sann är svårt att veta - mitt förtroende för den här sortens kinesiska biografier är inte så jättehögt. Men om den är sann så lär den ju vara mycket intressant att läsa. I likhet med många andra starkt politiska böcker av denna typ har den publicerats av Mirror Books i Kanada, där man också kan läsa mer om innehållet (på kinesiska).

Här nedan ser ni en liten promotionvideo för boken. En kul idé med de kända spionerna, tycker jag, men kanske inte så helt skickligt utförd.

För den som inte förstår den kinesiska texten i filmen kan den sammanfattas ungefär så här: Song Wen arbetade som dataingenjör i USA när hans storebror 1988 övertalade honom att börja spionera för Kina. Snart var han involverad med ett antal organisationer på både nationell och regional nivå och dessutom lämnade han ut information till taiwaneserna. Ett minst sagt komplicerat läge, och snart började hans arbetsgivare ana att allt inte stod rätt till ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar